Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit astăzi, 14 septembrie 2011, Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ – a Schitului Lebăda ce aparține de Mănăstirea Guranda din județul Botoșani.
Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit astăzi, 14 septembrie 2011, Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ – a Schitului Lebăda ce aparține de Mănăstirea Guranda din județul Botoșani. Târnosirea lăcașului de cult a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii oficiată de IPS Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi. La acest eveniment au participat autorități locale și județene.
După citirea Sfintei Evanghelii IPS Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci. Credincioșii au trecut prin sfântul altar și s-au închinat sfintei mese. Botoșănenii sunt așteptați astăzi până la miezul nopții la Schitul Lebăda pentru a se închina în biserica nou sfințită.
Schitul Lebăda a luat ființă, care aparține de Mănăstirea Guranda a luat ființă la începutul lunii august 2011. Așezarea monahală de la Lebăda a fost ridicată de Ionel Țâmpău, om de afaceri din Botoșani, fiind o construcție în stil maramureșean, copie după Mănăstirea Bârsana din județul Maramureș. Înființarea schitului a avut loc după ce au fost transferate două monahii de la Mănăstirea Guranda.
‘Construcția schitului a început în anul 2000, realizându-se o lucrare frumoasă, fiind întocmită toată documentația necesară. În prezent sunt patru monahii care încearcă să dea viață duhovnicească noului schit, sub conducerea monahiei Paisia Babii, egumena așezării monahale. Duhovnicul obștii va fi la Mănăstirea Popăuți, până când se va rândui un ieromonah care să se dedice special deservirii schitului’, a explicat arhim. Ioan Harpa.
Pe lângă biserica propriu-zisă mai există și o casă monahală care cuprinde corp de chilii și trapeză. Obștea va ține rânduiala celor șapte Laude, iar atunci când va fi posibil se va săvârși Sfânta Liturghie. În incinta schitului va funcționa un atelier de croitorie.
‘Domnul Ionel Țâmpău a avut în viață încercări deosebite. În memoria celor dragi a dorit să zidească o biserică în oraș, dar pentru că nu a găsit teren a ridicat acest sfânt lăcaș, aflat la cinci kilometri de Botoșani’, a explicat arhim. Ioan Harpa.
La Schitul Lebăda se poate ajunge prin cartierul Lebăda din Botoșani (aflat la ieșirea din oraș, spre Iași), fiind situat la o distanță de cinci kilometri de drumul european E 58.